Welkom op de site van organist & componist
LUDO VUGS

Ludo Vugs

Curriculum Vitae - Ludo VugsGeboren en getogen in de Amsterdamse Pijp zette Ludo al vroeg zijn eerste stappen op het muzikale pad. Als lid van het jongenskoor van de parochie "St Willibrord buiten de veste" o.l.v. Toon Vranken, zong hij o.a. in het concertgebouw onder grote dirigenten zoals: Eugen Jochum en Benjamin Britten.

De eerste pianolessen kreeg hij van zijn vader.Als zevenjarige kreeg hij pianolessen van Thijs Kramer. Zijn muzikale ontwikkeling werd voortgezet met orgel-lessen bij Jan Scholten in de Mozes en Aäronkerk.

Na de middelbare school vervolgde hij zijn opleiding aan de kerkmuziekschool te Utrecht (NIKK) aan de Plompetorengracht, waar hij o.a. lessen volgde bij Bernard Bartelink , Maurice Pirenne en Anton Vernooij.Reeds als vijftienjarige begeleidde hij de H.Mis in de Katholieke kerk van Zeist. Daarnaast was hij vaste begeleider van het Zeister Mannenkoor en vergezelde hen op verscheidene tournees in het buitenland, waarbij hij werkte met o.a. Marco Bakker. Tevens was hij werkzaam in een project met het Radio Philharmonisch Orkest, waarvoor hij de arrangementen schreef.

In zijn hoedanigheid als begeleider van het dameskoor van de St Josephparochie in Zeist schreef hij in opdracht een H. Mis voor
2-stemmig vrouwenkoor (opus 1).Dit was zijn eerste compositie en de start van zijn carrière als componist. Dit stuk staat nog steeds op het repertoire in de St. Josephkerk.

Tussen de bedrijven door, als begeleider van kinderkoor en jongerenkoor, arrangeerde en bewerkte hij het desbetreffende repertoire. In die tijd schreef hij ook de sonatine voor dwarsfluit en orgel (opus 7), welke door Alexander Bleijs in première werd gebracht.Van 1977 tot 1989 gaf hij les aan het blinden- en slechtziendeninstituut "Bartimeus" te Zeist, waar hij orgel en pianolessen gaf aan leerlingen van 6 tot 20 jaar.Daarnaast gaf hij ook les in een particuliere praktijk.
In die tijd gaf hij, samen met zijn broer Olof, regelmatig concerten in Amsterdam en Zeist.

In de tachtiger jaren zijn de walsen (opus 3) en de Fantasie (opus 3-A) voor piano tot stand gekomen. Zijn orgelleraar Jan Scholten gaf deze als oefenstof aan zijn leerlingen en was er zeer over te spreken.In totaal bestaat het zeer gevarieerde oeuvre van Ludo Vugs tot op heden uit 16 opusnummers. Het omvat zowel religieuze als wereldlijke muziek. Van huis uit organist is hij in staat zich niet alleen te verplaatsen in toetsen, maar ook in de specifieke eisen die blaasinstrumenten stellen. Getuige zijn werken voor dwarsfluit, althobo en klarinet.

Komende tijd zal Vugs zich richten op composities voor klein instrumentaal ensemblespel. Trio's, kwartetten, kwintetten, etc.....
Hij zal zich toeleggen op een meer moderne, hedendaagse stijl.